Noam Chomsky: A manipuláció 10 parancsolata

NLPtrainer | Brain Fitness - Noam Chomsky: figyelemelterelés

1. A figyelemelterelés stratégiája

A (köz)vélemény formálásának legfontosabb stratégiája, hogy a figyelmet tereljük el a fontos dolgokról a jelentéktelen, harmadlagos problémákra. Ennek érdekében (a társadalom) figyelmét el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek (társadalmi) jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik a befogadót. Indulatot generál, azonosulni, vagy elutasítani tud.

„Hogy fenntartsa a társadalom figyelmét, kerülje el a valós társadalmi problémákat, és fordítsa bulvár, elbűvölő, de jelentéktelen dolgok felé az érdeklődést. Foglalja el a nyilvánosságot és árassza el az embereket lényegtelen, de érzelmeket kiváltó hírekkel. Ne hagyjon időt gondolkodni, ne teremtsen alkalmat a visszakérdezésre.” (Silent Weapons for Quiet War)

Forrás Noam Chomsky – a manipuláció tízparancsolata
Bár Chomsky a politikai kommunikáció modelljeit mutatja be – és mi ugyan remélhetjük, csak ebben a szférában igaz …

Egy stratégia ismerete önmagában még nem ment meg minket attól, hogy áldozataivá váljunk – bár kétségtelen, ez a tudás sokat segít. Meg kell találni a megfelelő „ellenjátékot”. „Kutyaharapást szőrével”. És most tegyük félre morális gátjainkat – „mi nem vagyunk olyanok, akik …” – hisz a másik pont ezekre számit: úgy se meri, tudja megtenni. Másrészt a befogadó közönség is hozzá van már szokva, hogy az aktuális rágógumiját ebben a csomagolásban veszi magához. Tehát az első lépésben merjük elbulvárosítani a tekintélyt, a manipuláló hatalmat, mutassuk fel, hogy „a király nesztelen”. Ne háborodjunk fel, hanem háborítsunk fel – és ha már mindenki jól kinevette magát („a nevetségesség öl”), sokaknak „leesett a tantusz”, akkor fordítsuk a figyelmet a lényeg felé. Vagy másképpen: amíg a bulvár csinálói nem lesznek a bulvár áldozatai, addig mindig fennáll a veszély, hogy egy érdekes, de lényegtelen eltereli a figyelmet. Viszont, ha csak dúrbele, a fontos dolgokra koncentrálunk mindig is ott lesz rajtunk a vád, hogy csak féltékenységből, rosszindulatból, ártó szándékkal kötekedünk.

Persze a legjobb ellenjáték sem ment meg minket a gondolkodás kényszerétől. Kell, hogy legyen egy nagyobb játék, amelyben tudjuk, mi a tét, mit miért teszünk, mik a céljaink.

NLPtrainer | Brain Fitness
Online tanácsadás – Skype: NLP.trainer

Érezd jól magad – http://www.facebook.com/NLPmeeting
Life-Coaching – https://plus.google.com/u/0/communities/102241718502546133563