NLPtrainer | Brain Fitness - Álommunka

Álommunka

Bár Freud kétségtelenül nem ebben az értelemben használta, de talán az analitikusok megbocsájtják, ha ellopom ezt a kifejezést tőlük. Az álom királyi út a tudattalan teremtő, problémamegoldó erejéhez. És persze, mindig is szerettünk volna kapcsolatba lépni ezzel, jó viszonyban lenni saját tudattalanunkkal. Az egyik legismertebb technikát az agykontrolosok (AK) alakították ki, s elég sokan használják is.

Amikor van egy téged foglalkoztató kérdésed, problémád, döntési helyzet – amiben szeretnéd a tudatalatti segítségét kérni – este az éjjeliszekrényhez készítsd oda a naplódat, íróeszközt, s egy pohár vizet. Gondolatban idézd fel a megoldandó feladatot – ha lehet, pár egyszerű mondattal írd le, majd kérd meg a tudatalattidat, hogy ébresszen fel, amikor megvan a megoldás. Azután idd meg a pohár víz felét, s térj nyugovóra. Innentől kezdve nincs más dolgod, mint aludni. Amikor a tudatalattid felébreszt, ülj fel, írd le a választ, idd meg a pohár víz másik felét, s folytasd az alvást tovább. Igazán kényelmes megoldás.

És meglehetősen hatékony is. Bár vannak korlátai. Néhány egyszerű technikai problémát leszámítva, mint pl. a veséd, vagy a tudatalattid ébresztget-e, vagy, hogy az ember partnere nem mindig tolerálja, ha éjnek évadján a szemébe világítasz miközben a családi könyvelést forradalmasítod…

Arról már nem is beszélve, hogy ha valaki próbálta már elolvasni másnap reggel a félálomba lekörmölt zsenialitását … Bízvást mondhatom, hogy nekem rengeteg briliáns ötletem enyészett így el – ezt úgy se tudjuk leellenőrizni, jobb, ha elhiszed.

De talán a legnagyobb baj ezzel a technikával, hogy „egy kérdés – egy válasz” elven dolgozik. Azaz egy bonyolultabb, összetetted problémánál újabb és újabb éjszakákat tölthetsz (álom)munkában.

Pedig milyen jó lenne belépni a tudattalan álom-világába, körbejárni a kínálkozó megoldást, megdumálni vele a dolgot, több szempontból is megnézni a helyzetet.

Először is aludjuk ki magunkat. Bőséggel és alaposan. Az ember álmosan még se kezdhet (álom)munkába. Győződj meg arról, hogy valóban kipihented magad, papír ceruza kéznél – na, jó, egy pohár víz is – és az alapkérdést rögzítetted. Gondold át:

 • Miért fontos a válasz számodra?
 • Mivel lennél elégedett?
 • Mi lehet arra a bizonyíték, hogy megfelelő választ kaptál?
 • A válasz mit jelent számodra? Mihez visz közelebb?
 • Mit jelenthet másoknak?

Amikor mindent alaposan átgondoltál, engedd el a kérdést, ne akard megoldani tudatosan – hisz, ha lehetett volna, már biztos megoldottad volna. Engedd el.

 1. Helyezkedj el kényelmesen. Lehetőleg vízszintesen, hanyatt fekve. Tarkód, térded alá tegyél valamit, hogy a tested tökéletesen el tudjon lazulni. És csukd be a szemed. Ne akarj tudatosan ellazulni, relaxálni, hagyd kedvenc meditációs technikádat, csak csukd be a szemed, s engedd szabadon áramolni a gondolataidat. Ne a gondolataidat figyeld, hanem az áramlásukat. Ha valamelyik megtapad, vissza-visszatér, egyszerűen csak engedd el, s figyeld a gondolataid szabad áramlását. Talán olyan ez, mint egy színpad, hol szereplők jönnek, mennek, ágálnak – néha nem is egy színdarabból, s te valahonnan egy sötét páholy mélyéről figyelsz csak.
 2. Úgy 15-30 perc múlva a gondolatokhoz színek, formák, fények is társulhatnak – úgy, mint gyakorta megesik ez emberrel elalvás előtt, a „hipnagóg” fázisban. Ezeket is hagyd elmenni. A színpad egészére figyelj, a gondolatok, színek, fények, formák szabad áramlására.
 3. Vedd észre, ahogy a színpad lassan három dimenziós lesz, az alakzatok, színek fények stabilizálódnak, nem csak, mint díszlet, de mint reális kép (táj, interior, tárgy), alakot, a megoldásban fontos gondolatok testet öltenek.
 4. Most már Te is a színpadra léphetsz, körbejárhatod, kérdéseket tehetsz fel, párbeszédet kezdeményezhetsz, vagy akár az időben is szabadon mozoghatsz.
 5. Amikor kielégítő választ kaptál a kérdéseidre, köszönd meg a szereplőknek – és a tudatalattidnak – a segítséget, közreműködést. Bocsásd el őket. Lassan húzódj vissza a páholyod biztonságos melegébe, engedd, hogy a színpad képe elhomályosuljon – talán úgy, mint mikor a közönség távoztával az ügyelő lekapcsolja a lámpákat.
 6. És azzal a biztos tudattal, hogy tapasztalataidra pontosan emlékezni fogsz – azokat fel tudod idézni, írásba tudod foglalni – mozgasd meg a végtagjaidat. Lassan ülj fel. És ha úgy érzed, most megihatod azt a pohár vizet.

   NLPtrainer | Brain Fitness
   Online tanácsadás – Skype: NLP.trainer

   Érezd jól magad – http://www.facebook.com/NLPmeeting
   Life-Coaching – https://plus.google.com/u/0/communities/102241718502546133563