NLPtrainer | Brain Happiness - Legyen neked sok-sok barátod

Legyen neked sok-sok barátod

Az extrovertáltak rendszerint boldogabbak, mint az introvertáltak, s egészségesebben, hosszabb életet élnek. És ebben semmi meglepő nincs. Ránézésre is, a társaság központjában sürgő – forgó, poént és adomát egymásra halmozó ember – aki fúrton-fúrt „simogatásokat” ad és kap (lásd még Eric Berne) boldogabb, mint a szoba sötét sarkába visszahúzódó, „kívülálló” introvertált. A dolog oda-vissza hat. Ahhoz, hogy az extrovertált a társaság középpontjában tudjon maradni, vonzania kell az embereket. El kell engedni a haragot, bosszúságot, s nyitottnak kell lenni a másik ember örömére. Persze vannak társadalmak, és vannak szubkultúrák, ahol ez fordítva van, s a harag, bosszú, gyűlölet a központi rendező elv. De ez valahogy nem a hosszú élet legbiztosabb receptje. Legyen sok barátod, legyenek események, együttlétek az életedben, legyen kikkel megosztani az örömöd, mert erre aztán igaz, minél többfelé osztod, annál több lesz.

De én introvertált vagyok. Nem baj, ezzel sokan vannak így. A kérdés, hogy elégedett vagy-e ezzel, vagy akarsz-e rajta változtatni. Egy introvertált számára a legtesthezállóbb megoldás, ha csendben ülsz és vársz. Sok kutatás igazolja, hogy az élet előre haladtával sok minden változik az agy kémiájában. Többek között az megrögzött introvertáltból szép lassan extrovertált lesz. Csak meg kell élni. Az viszont nem árt, ha segítesz a folyamatnak, s elkezdesz társaságba járni. Ne akarj ismerkedni, ne akarj barátkozni, csak légy jelen. Előbb-utóbb úgy is számos benyomás ér, lesznek ötleteid, véleményed, amit szívesen megosztanál. És tedd meg.

Színház az egész világ. és színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár életében” – írta hajdanán jó William Shakespeare az „Ahogy tetszik”-ben. És igaza volt. Mert végső soron mi más az extro- vagy introverzió, mint szerep. Megtanulható viselkedések, készségek, elfogadható értékek, attitűdök és választható helyzetek tárháza. Mindez megtanulható.

Láttál már igazi extrovertáltat? Nem? Akkor nem is tudod, mitől borzadsz, akkor lépj vissza öt mezőt, s a következő két dobásból kimaradsz. De ha már láttál … akkor képzeld el lelki szemeiddel, jelenítsd meg valahol ott ahol vagy, a közeledben. Na jó, annyira közel azért nem kell. És figyeld meg:

  1. Milyennek látszik kívülről? Milyen az öltözéke, hajviselete, testtartása? Milyenek a gesztusai, milyen a mimikája? Milyen a légzése, szívverése, milyen a hangja? Milyen a bőre? Tekintete? Milyen az illata? – Gondolatban járd körbe, s figyeld meg alaposan.
  2. Mit mond? Milyen szavakat használ? Mit akar közölni? Mi a szándéka?
  3. Figyeld meg, kik vannak körülötte? Ők hogyan reagálnak rá?
  4. És ő a környezetésre? Ő hogyan reagál?
  5. Most te vagy a rendező is, drámaíró is egy személyben, alakítsd úgy az extrovertált szerepet, hogy kényelmes, testhez álló legyen, és az eredmény megmaradjon. Figyeld meg újra és újra, kik vannak körülött, hogyan reagálnak rá – és ő hogyan viselkedik. Amikor elégedett vagy

  6. Gondolatban sétálj oda, ahol az extrovertált figurát megjelenítetted, lépj a helyére … S talán mint egy overált – vagy még inkább, mint egy szkafandert – húzd magadra a szerepet, búj a bőrébe.
  7. Vedd észre, hogyan változik a testtartásod, gesztusaid, mimikád, légzésed, szívverésed, hangod?
  8. Figyeld meg, hogy a környezeted hogyan reagál erre a szerepre? Mi változik? Mit jelent ez a szerep Neked? Milyen érzés? Ha kell, igazíts a szerepen. Amikor elégedett vagy …
  9. Gondolatban idézz fel egy majdani helyzetet, amikor jól jön majd ez az extrovertált szerep, s figyeld meg, hogy alakul, mi változik? Azután még egyet, és még egyet – amíg komfortossá nem válik …

Az is igaz persze, hogy egy ember számára a másik ember a legnagyobb stressz forrás, ha meg sok van belőlük … de ez már egy másik történet.

PS: A nagy szerepfarigcsálásnál azért arra vigyázz, hogy Othello-ból ne csinálj Jago-t, Rómeóból Juliát. Tartsd meg az eredeti karaktert, a „dráma” szövetét. Kísérletezz nyugodtan, hisz „…mindenkit sok szerep vár életében”.

   NLPtrainer | Brain Happiness
   Online tanácsadás – Skype: NLP.trainer

   Érezd jól magad – http://www.facebook.com/NLPmeeting
   Life-Coaching – https://plus.google.com/u/0/communities/102241718502546133563