NLPtrainer | Brain Happiness - A simogatásról

Eric Berne az emberi kapcsolatok alapegységét a „simogatásban” (stroke) látta. „Szia, jó napunk van, jól nézel ki, figyelek rád, fontos vagy nekem, érdekel, amit mondasz” (ez máris hat simogatás volt, remélem, jól esett). Úgy gondolta, hogy mindenkinek szüksége van a napi betevő simogatásra, s ha ezt valami oknál fogva nem sikerül megszereznie, akkor rosszul érzi magát. Végső soron olyan eszközökhöz folyamodhat, amelyekkel kicsikarhatja a másiktól ezt a simogatást. (Ezeket hívta „játszmának”: a játszmák egyetlen célja, hogy simogatáshoz jussunk, bármi áron.) Pedig van egy egyszerű és természetes módja annak, hogy hozzá jussunk a napi nélkülözhetetlen simogatás adagunkhoz. Adjunk. Amit adsz, előbb-utóbb visszajön, lehet nem pont tőle, de rendszerint bőséggel. Ehhez először is félre kell tennünk félelmeinket, szorongásainkat, előítéleteinket. No, akkor még se olyan egyszerű …

Félünk adni, ránézni egy alig ismertre az utcán, boltban, hivatalban, rámosolyogni, ne adj’Isten megszólalni: „hogy vagy?” – Mit fog szólni? Mit gondol majd, mit akarok? Mit fog mondani másoknak, hogy milyen vagyok én? Azt gondolja, hogy azt akarom? Szorongunk attól, hogy kapunk. – Jaj istenem, mit akar ez? Mit képzel ez magáról? Még viselkedni sem tud, hagyjon már békén. És lesütjük a szeműnket, kerülünk minden szemkontaktust, felvesszük a mérges ponty arctartást … És tele vagyunk – szerintünk jól megalapozott – előítéletekkel. Ennek? Pont ennek? De hiszen ő … és itt ki-ki vérmérséklete, szokása szerinti listát sorolhat fel, hogy kiknek nem, biztosan nem, s csak azért sem.

Természetesen most lehetne 100 „ész érvem”, hogy miért érdemes ezeken túl lépni, neked meg 1000 ellenérved, tapasztalatod, s bizonyítékod, miért kell ragaszkodnod hozzájuk. Inkább csak egyszerűen lépj túl rajtuk, amikor meg tudod engedni magadnak, hisz, ha mindent pont ugyanúgy csinálsz, mint eddig, az eredmény is ugyanaz lesz, mint eddig. Vagy rosszabb.

A közösségi oldalakon a dolog azért egy árnyalattal egyszerűbb. A Berne-i simogatás, mint a kapcsolatok alapegysége a like. Tetszik. Egyfajta rituális „szia”, „látlak”. Megoszthatod a másik post-ját: „ez olyan jó, hogy akár én is írhattam, feltölthettem volna”. Vagy kommentezheted: „felkeltetted az érdeklődésem, megmozgatott, amit írtál”. És még számos más lehetőség is van, hogy simogatásokat adjunk.

De hát azon túl, hogy vélhetőleg mi is hozzájutunk a napi betevő simogatásunkhoz, miért is jó, ha simogatásokat adunk? Egy közel 200 000 embert megkérdező multikulturális vizsgálat kimutatta, hogy – nemre, fajra, életkorra, iskolai végzettségre tekintett nélkül – azok, akik kezdeményezőként simogatnak másokat, nem csak boldogabbak, egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, mint a simogatástól elzárkózók. Hanem több barátjuk, erősebb, támogató hálózatuk van, s a jövőbe vetett bizalmuk, reményük is nagyobb.

Tehát like.

   NLPtrainer | Brain Happiness
   Online tanácsadás – Skype: NLP.trainer

   Érezd jól magad – http://www.facebook.com/NLPmeeting
   Life-Coaching – https://plus.google.com/u/0/communities/102241718502546133563