NLPtrainer | Brain Happiness - Vedd kezedbe a sorsod

Elgondolkoztál már azon, hogy hol lehet találni kifejezetten boldogtalan embereket? Hol lépnek túl leggyakrabban a morális megfontolásokon? – jó, most ne nézz ki az ablakon. Mindenhol, ahol az emberek nem érzik saját kezükben a sorsukat: börtönökben, idősek- vagy betegotthonokban, beteg társadalmakban. Persze a boldogság itt is felfedezhető, talált, elcsent örömök – de elégedettség nem. Az elégedettség mindig tudatos döntés, önálló cselekedett következménye: valamit megtettél, valamit meghaladtál, valamivel hozzá járultál. Ez adja a különbséget az elégedettség és az örömködés között, a felelősség-vállalás és a sodródás között.

„Vedd kezedbe a sorsod” – no de hogyan? A legkézenfekvőbb válasz az lenne: tudatosság. De ezzel valószínűleg nem vagy kisegítve. Viszont van négy nagy kérdéskör, amit érdemes lehet átgondolnod:

  • Hol vagy most?
  • Miről szólnak az álmaid?
  • Milyen út vezet oda?
  • Mik lehetnek a buktatók?

A „Hol vagy most?” látszólag igen egyszerű kérdés. Itt. Mégis, próbáld meg körbejárni. Hol vagy most az életedben? Mi az, ami már megvan? Mi tölt már el elégedettséggel, ha rágondolsz? Kik vesznek körbe? Kik a szövetségeseid, támogatóid, kik … Mi az, ami még hiányzik, amit még jó lenne elérni? Mi az, ami nem, vagy nem úgy működik? Min változtatnál szívesen?

Miről szólnak az álmaid? Miért lelkesedsz – vagy épp mi elől menekülsz? Milyen jövőt képzelsz el magadnak? Családodnak? Mikor lennél elégedett ezzel a jövővel? Mennyire vonzó? Mennyire érdemes érte élni?

Milyen út vezet oda? Sárgaköves. Milyen lépéseket kell megtenned? Mi áll rendelkezésre az utazáshoz? Mi a legfontosabb lépés? Melyik az első? Honnan fogod tudni, hogy jó úton, jó irányba haladsz?

Mik lehetnek a buktatók? Itt sokan a „körülményekre” gondolnak első sorban, s vége hossza listákat sorolnak fel, miért is nem. S bizonnyal igazuk van. Hisz, ha csak rajtuk múlt volna, már rég megtették volna … már legalább az út felét. Vagy mégse. De belül, legbelül mégis mi akadályoz, hogy olyan életet élj, amilyet igazán szeretnél?

Nem biztos, hogy elsőre minden kérdés megválaszolható. Az se biztos, hogy minden válasz végleges, s ne szülnének újabb és újabb kérdéseket. Járd körbe, fontolgasd, vizsgáld meg 1000 és egy szempontból, beszéld meg másokkal … nem mondom, hogy ez már maga a tudatosság …

De amikor az első lépést megtetted.

   NLPtrainer | Brain Happiness
   Online tanácsadás – Skype: NLP.trainer

   Érezd jól magad – http://www.facebook.com/NLPmeeting
   Life-Coaching – https://plus.google.com/u/0/communities/102241718502546133563