NLPtrainer | Brain Fitness - Tanulj megbocsájtani

Rengeteg jó tanácsot olvashatsz, hogy bocsáss meg dolgokat – lehetőleg mindent, s akkor az élet szép lesz. És akkor veszel egy mély levegőt – na, jó, most jól megbocsájtok … és nem történik semmi. A keserűség, fájdalom, csalódottság ott maradt. Miért is múlt volna el? Lehet, az ok már megszűnt, de az üzenet ott maradt, még nem hallgattad meg, nem válaszoltál rá. Figyeld meg, hol érzed magadban még? VAKOGd körbe (*) és alkoss belőle egy szimbólumot. Már az ismert módon tedd magad elé, s kérdezd ki …

 1. Mi az a jó, az fontos pozitív dolog, amit szeretne elérni a számodra? [írd le egy füzetbe]
 2. Köszönd meg, hogy ezt akarja …
 3. Gondolatban képzeld el (menj olyan időbe), amikor ez már maradéktalanul megvan, kiteljesedett az életedben …
  • milyen érzés ez most?
  • mit jelent számodra?
  • mit jelent másoknak?
  • mihez visz közelebb?
 4. Ismét fordulj hozzá, s kérdezd meg, hogy most, hogy ez már megvan, kiteljesedett, mi az ami lehet még fontosabb, jó dolog, amit ő akar számodra? [írd le egy füzetbe]
 5. Ha a válasz nem egy omnipotens (**) érték, térj vissza a (2) ponthoz, ha igen, lépj eggyel tovább
 6. Engedd, hogy az érték kiteljesedjen az életedbe, figyeld meg
  • milyen érzés?
  • hogyan változik a testtartásod,
   légzésed, szívverésed,
   gesztusaid, mimikád, hangod,
   amikor ez az érzés eláraszt téged teljesen
 7. Gondolatban áraszd mindenkire ezt az érzést, engedd, hogy átjárja szeretteidet, barátaidat, ismerőseidet, s figyeld meg, hogy alakul most az életük, kapcsolatuk veled.
 8. Legvégül kínáld fel ezt az érzést a szimbólumnak is, engedd, hogy beburkolózzon vele, átjárja … majd köszönd meg a jelenlétét, s szeretetteljesen engedd útjára.

Figyeld meg, most milyen, amikor a megbocsájtás „tárgyára” gondolsz, mi változik, hogy alakul, ha esetleg legközelebb találkoztok.

És ezzel nagyjából el is végezted a megbocsájtást. Természetesen, mint minden gyakorlatot, ezt is többször elvégezheted, akár ugyanazzal a szimbólummal is.

De a legfontosabb: mindenekelőtt bocsáss meg önmagadnak!

(*)VAKOG – “Egy testi- lelki érzés”

(**) Omnipotens értékel: Nem szívesen írnék példát, mert esetleg hajlamossá válsz, hogy ezeket keresd, holott, lehet, neked teljesen másképp jelennek meg olyan dolgok, mint a szeretet, béke, egység, stb.
A lényeg az, hogy amikor a gyakorlat során kétszer ugyanazt, vagy nagyon hasonló választ kaptál, és a másodikat teljesebb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, csendesebb érzés kíséri, akkor nagy valószínűséggel egy ilyen – az életedben omnipotens, mindent átható – értékhez jutottál közelebb.

   NLPtrainer | Brain fitness
   Online tanácsadás – Skype: NLP.trainer

   Érezd jól magad – http://www.facebook.com/NLPmeeting
   Life-Coaching – https://plus.google.com/u/0/communities/102241718502546133563