NLPtrainer | Brain Fitness - Tanulj meg szempontot váltani

Amikor benne vagy, elsodornak az érzések, indulatok, magával ragadnak a gondolatok, vágyak – ez jó, ha részese kívánsz lenni az élménynek, pl. egy szenvedélyes szeretkezésnek. De hatalmas nehézséget jelent egy probléma, vagy konfliktus helyzetben, vagy amikor beleragadsz valami rossz gondolatba, egy régi sérelem emlékébe. (Ezt a „benne lenni” állapotot hívjuk szakzsargonban „asszociált állapotnak”)

Lépj egyet hátra, s gondolatban, talán úgy, mint a moziban lásd a történetet kívülről – egy ember ott a vásznon, benne van a sűrűjében, talán észre se veszi, mi történik vele, de te, innen kívülről, kényelmes mozi székedből könnyen átláthatod a történetet. Persze, még izgulsz a főszereplőért, szorítasz neki, de már könnyen ki tudod találni mi miért, történik, kinek mi lesz a következő lépése. Sőt, lehet, ha csak úgy visszalépnél a vászonra, már sokkal jobban el tudnád játszani a főszerepet. (Az ülök, s „nézek, mint a moziban” állapotot hívjuk „disszociált nézőpontnak”)

S persze minden moziban vagy egy gépész, valahol fenn és hátul, a sorok mögött, távol a vásznon kavargó eseményeken, messze a nézőtér izguló, síró-nevető sokadalmától. És annyi mindent tehet a vetítő terem csendes, biztonságos magányában. Megnézheti a filmet, kikukkanthat a nézőkre, vagy közben egy könyvet olvas, másik filmet néz. Előre, hátra tekergeti, egy-egy jelentet pillanatra kimerevíthet, másokat átugorhat – lehet, lent a néző(k) észre sem veszi(k) a turpisságot, hogy már egy másik történet pereg szemük előtt. (Ezt a biztonságos, meleg, távoli mozigépész nézőpontot hívjuk „meta pozíciónak”)

Tanulj meg tudatosan váltani, s mindig azt válaszd, ami adott pillanatban a leg hasznosabb számodra, a legjobb érzésekkel tölt el.

NLPtrainer | Brain Fitness

Érezd jól magad – http://www.facebook.com/NLPmeeting
Life-Coaching – https://plus.google.com/u/0/communities/102241718502546133563